[…] Několik receptů z dýně jsem pro vás připravila už na podzim, třeba na perník s dýňovým krémem, najdete ho TADY. […]
Hezký den! Třetí a zároveň poslední recept z mé podzimní dýňové mini-série je tady a myslím, že nikoho nepřekvapí, že je sladký. Zdravější pečení miluju! Stejně tak zkoušet a kombinovat různé chutě, aby dohromady ladily a v tomto případě skvěle doplnily podzimní hygge atmosféru 🙂
Příjemné plus: minimálně 1 den nebudete muset zapálit jedinou vonnou svíčku, protože tento perník, kromě toho, že skvěle chutná, tak vám i provoní celý byt.
Ingredience
Perník
- 400 ml mléka
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g pomletých ovesných vloček
- 50 g vanilkového nebo čokoládového proteinu (můžete nahradit moukou)
- 15 g holandského kakaa
- 1 ČL skořice
- 2 ČL perníkového koření
- vanilkový extrakt
- 1 sáček kypřícího prášku
- 3 PL medu
- špetka soli
Náplň
- šípková marmeláda
- 300 – 400 g dýně
- 200 g Lučiny
- med dle chuti na doslazení (můžete úplně vynechat)
- po špetce mletý hřebíček, zázvor, skořice (můžete nahradit 1 ČL pumpkin spice)
Jako první si klasicky předehřejte troubu na 180°C a nachystejte si čtvercovou formu o šířce 20 – 25 cm. Do větší mísy dejte všechny suché ingredience včetně koření a metličkou je promíchejte.
V hrnečku si vidličkou rozšlehejte vajíčka a společně s mlékem, medem a pár kapkami vanilkového extraktu přidejte do mísy k suchým ingrediencím a metličkou vše dohromady pořádně promíchejte.
Hotové těsto nalijte do formy a pečte po dobu 40 minut. Pokud máte větší rozměr formy, tak vám bude stačit o něco kratší čas a proto perník ke konci pečení hlídejte a pro jistotu zkontrolujte propečení špejlí.
Upečený perník nechte chvíli odpočinout a následně z formy vyklopte.
Do vyhřáté trouby si dejte na cca 40 minut péct dýni. Až bude dýně hotová, tak ji nechte vychladnout a poté rozmixujte do hladké konzistence.
Rozmixovanou dýni přendejte do mísy, přidejte k ní lučinu, koření a pokud chcete krém sladší tak i med. Směs poté vyšlehejte do pevného krému.
Vychladnutý perník rozkrojte podélně na dvě části a z horní poloviny odkrojte „vybouleninu“, která vznikla během pečení.
Jednu část perníku potřete šípkovou marmeládou a na druhou rozetřete polovinu dýňového krému. Perník potřete tak, že když k sobě obě části přiklopíte, bude krém a marmeláda u sebe. Nedoporučuji mazat krém přímo na marmeládu, špatně se na ní roztírá 🙂
Z těsta, které jste odkrojili z horní části perníku pomocí mixéru vytvoříme drobenku.
Naplněný perník potřete druhou polovinou krému, posypte rozdrobeným těstem a dejte uležet do lednice, aby se všechny vrstvy hezky propojily.
Před servírováním můžete perník ozdobit šípky <3
Dobrou chuť!
Budu moc ráda když recept vyzkoušíte a dáte mi vědět, jak vám chutnal 🙂 Taky by mě zajímalo, jestli byste v budoucnu měli zájem o podobnou mini sérii receptů s určitou surovinou nebo tématem. Budu moc vděčná za jakoukoli zpětnou vazbu!
S láskou, N.
WantbefitM says
Vůbec by mě nenapadlo vytvořit krém z dýně a lučiny. Perník vypadá luxusně a podle mě přesně definuje podzim! Naposledy když jsem pekla perník, byla to katastrofa. Nějak se mi vůbec nepovedl a to jsem ho pekla po několikáté. Vůbec nenaběhl a byla to placka 😀
WantBeFitM
Nikol says
Moc děkuji! Já právě nemám moc ráda takové ty těžké máslové krémy, takže se snažím hledat odlehčenější alternativy a lučin se mi ke zbytku ingrediencí hodila nejvíc 🙂 Tak to je zvláštní, že se tolikrát nepovedl 🙁 Co můžu poradit, tak přidávat kypřící prášek až v momentě, kdy mám všechno nachystané a vím, že těsto půjde co nerychleji do trouby 🙂 Jinak tento perník se mi zatím povedl pokaždé, tak můžeš vyzkoušet a sama posoudit, jestli je to třeba receptem 🙂