Dýňové rizoto s čerstvým sýrem a granátovým jablkem

Podzim už je oficiálně tady a co k podzimu neodmyslitelně patří? Jednoznačně dýně! A burčák, bez toho by to taky nešlo, ale vraťme se zpět k dýním. Letos jsme se s Ondrou vrhli na pěstování. Koupili jsme semínka na Culina Botanica, zasadili a…no profi zahradníci z nás asi nebudou, haha , ale omlouváme si to tím, že šlo o první pokus. Lilky sice máme krásně velké, ale nehodlají dozrát, batáty vypadají jak mini batáty a do rajčat se dala plíseň. Co ale dopadlo dobře tak je pukancová kukuřice a dýně hokaido, těm se daří skvěle, jedna nám roste i na stromě, a úroda je obstojná.

Začala jsem teda vymýšlet, jak ji zpracuji a mám pro vás mini sérii 3 dýňových receptů ideálních do sychravého podzimního počasí 🙂 A první bude právě dýňové rizoto. Jde o trochu odlehčenou verzi bez hromady parmazánu a másla, ale blažený pocit je zaručen!

Ingredience (na dvě větší porce)

  • půlka střední dýně hokaido (cca 600 g)
  • olivový olej
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 130 g rýže arborio
  • 1 dcl bílého vína (vyberte spíš lepší, ať si nepokazíte celé jídlo)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • granátové jablko
  • 100 g čerstvého sýru
  • čerstvý tymián

Dýni opláchněte, rozkrojte na poloviny, jednu si schovejte na další recept a druhou polovinu nakrájejte na měsíčky. 1/3 z nich si oloupejte a nakrájejte na kostičky, zbylou dýni dejte na plech vyložený pečícím papírem a zakápněte olivovým olejem. Potom ji dejte péct na 200 stupňů, přibližně na půl hodinky. Až je dýně měkká a lehce opečená, můžete ji vyndat a poté co lehce zchladne umixovat na jemné pyré. Dobře se to dělá v užší nádobě ponorným mixérem a nezapomeňte pyré osolit 🙂

Teď přijde čas na zeleninový vývar, ohřejte ho a udržujte teplý po celou dobu vaření. Jako další si vezměte větší hrnec nebo hlubokou pánev s nepřilnavým povrchem, tu rozehřejte a rozpusťte v ní lžíci másla. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Následně přihoďte kostičky dýně, které jste si nachystali na začátku vaření, přidejte i propláchnutou rýži a 3 až 4 minutky restujte. Potom přilejte víno, důkladně promíchejte, přiklopte a nechte ho asi další 3 až 4 minuty vypařit, až se tak stane můžete přidat pyré a vetší polovinu nachystaného vývaru. Vše dohromady pořádně promíchejte, přiklopte a nechte vařit na mírném plameni.

Po čtvrt hodince rizoto zkontrolujte, promíchněte ode dna a zkontrolujte jeho konzistenci a případně dosolte. Pokud je rýže ještě tvrdá, přidejte potřebné množství vývaru a nechte ještě vařit. Až bude dle vašich představ můžete vmíchat lžíci másla, pár lístků tymiánu a ještě chvilinku prohřát. Následně se můžete vrhnout na servírovaní 🙂

Rizoto rozdělíme do talířů a na oba rozdrobíme polovinu čerstvého sýru, dle přidáme zrníčka granátového jablka a dozdobíme snítkami tymiánu.

Dobrou chuť!

Budu moc ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jestli jste recept vyzkoušeli nebo vyzkoušíte a jak vám chutnal. Taky budu moc ráda za každé označení na instagramu u fotek vašeho kulinářského tvoření 🙂 Mějte se krásně a schválně, co myslíte, že bude další dýňové jídlo?

S láskou, N.

4 komentáře u „Dýňové rizoto s čerstvým sýrem a granátovým jablkem

  1. Tak to vypadá dokonale! Bohužel se obávám, že by mi to doma neprošlo 😀 Já se chystám dělat z dýně omáčku k těstovinám, tak už se na ni moc těším 🙂 Jinak tipuju, že další recept bude klasika – dýňová polévka 😀 🙂

    WantBeFitM

    1. Děkuji! 🙂 To je škoda, ale věřím, že na dýňové omáčce si taky moc pochutnáš! Taky ji občas dělám a ráda si k ní přidávám pistácie, to je přímo dokonalá kombinace 🙂 A s polévkou uvidíme, jestli ses trefila <3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek