Letní drobenkový koláč s ovocem

“Niky, děda dovezl třešně/ rybíz/ meruňky! Co s tím budeme dělat?” Se začínajícím létem a dozrávajícím ovocem, slýchám tuto otázku častěji a častěji. Moje odpověď je vždy stejná: “Drobenkový koláč!“

Na rovinu, je to můj zlatý grál mezi všemi zdravějšími, odlehčenějšími, nebo chcete-li fitness koláči, které jsem kdy pekla a chutná napříč generacemi, takže se nemusíte bát nabídnout ho ani na rodinném obědě 🙂 Přísahám, že žádné poznámky typu “No jo, to jsou ty tvoje zdravé…” nehrozí!

Recept jsem opět vytvořila spojením několika různých, které jsem v minulosti vyzkoušela. Něco jsem přidala, něco ubrala a něco vyměnila. Například cukr v receptu používám kokosový a opravdu vřele doporučuji použít právě ten. Dá koláči nezaměnitelnou vůni a chuť (ne kokosu, ale řekla bych spíše karamelu 🙂 ) Jestli ale kokosový cukr nemáte a nechce se vám za něj utrácet, můžete použít i třtinový.

Ingredience

  • 400 g sezónního ovoce (můžete použít i mražené)
  • 500 g polotučného měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 20 g vanilkového proteinu (není nutné)
  • 20 g vanilkového pudingu (doporučuji Amylon Bio, obsahuje pomletý vanilkový lusk a ne pouze esenci)
  • ČL kokosového cukru
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 140 g polohrubé mouky
  • 60 g kokosového cukru
  • 130 g másla
  • 1 ČL kypřícího prášku

Jako první si přichystáme ovoce. Tentokrát jsem použila třešně, pokud jste na tom stejně, tak třešně vypeckujte. To mi připomíná trik, který jsem objevila na instagramu u @dominika.po a s nadšením ho šířím dál. Stačí vám k tomu pouze kovové brčko, které zaboříte do třešně v místě, ke byla šťopka a protlačíte skrz. Pecku tak jednoduše odstraníte a zůstane vám celá třešeň.

A můžeme začít se samotným koláčem. V misce smícháme mouky, kokosový cukr a prášek do pečiva. Přidáme nakrájené máslo a prsty vypracujeme drobivé těsto, které si rozdělíme na dvě části. Zhruba 2/3 těsta nasypeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a zbývající 1/3 zatím dáme bokem.

V druhé míse vyšleháme tvaroh společně s proteinovým a pudinkovým práškem, vejci a lžičkou kokosového cukru. Směs poté vylejeme do formy s těstem a rovnoměrně rozetřeme.

Na tvarohovou směs rozprostřeme třešně, posypeme zbývajícím těstem a dáme péct na 180 stupňů přibližně na hodinku. Až bude koláč zlatavý a střed mírně vypouklý, můžete ho vyndat a nechat vychladnout.

Dobrou chuť!

Budu moc ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jestli jste recept vyzkoušeli, nebo vyzkoušíte a jak vám chutnal. Radost mi udělá i označení na instagramu u fotek vašich kuchařských děl 🙂 Mějte se krásně!

S láskou, N.

9 komentářů u „Letní drobenkový koláč s ovocem

    1. Rebarboru miluju! Obzvlášť v kombinaci s jahodami 😊 A jsem na tom úplně stejně, ovocné koláče jsou láska ❤️

    1. To s tebou soucítím, já bych bez trouby snad nemohla existovat 😀 ale inspirovala jsi mě, že bych mohla vymyslet nějaký fajn nepečený dezert na léto 🙂

  1. Ten vypadá mooc dobře! Akorát jsem u nás ještě nenarazila na volnou třešeň 🙁 😀 Kokosový cukr také ráda používám pro jeho karamelovou chuť. Akorát škoda, že je o trochu méně sladší než klasický cukr 🙂

    WantBeFitM

    1. Děkuji moc 🙂 Dá se použít i jiné ovoce, zrovna včera jsem zkoušela variantu s meruňkami a červeným rybízem a mé mamce chutnal mnohem víc než s třešněmi 🙂 takže se nemusíš bát s ovocem improvizovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek