

“Niky, děda dovezl třešně/ rybíz/ meruňky! Co s tím budeme dělat?” Se začínajícím létem a dozrávajícím ovocem, slýchám tuto otázku častěji a častěji. Moje odpověď je vždy stejná: “Drobenkový koláč!“
Na rovinu, je to můj zlatý grál mezi všemi zdravějšími, odlehčenějšími, nebo chcete-li fitness koláči, které jsem kdy pekla a chutná napříč generacemi, takže se nemusíte bát nabídnout ho ani na rodinném obědě 🙂 Přísahám, že žádné poznámky typu “No jo, to jsou ty tvoje zdravé…” nehrozí!
Recept jsem opět vytvořila spojením několika různých, které jsem v minulosti vyzkoušela. Něco jsem přidala, něco ubrala a něco vyměnila. Například cukr v receptu používám kokosový a opravdu vřele doporučuji použít právě ten. Dá koláči nezaměnitelnou vůni a chuť (ne kokosu, ale řekla bych spíše karamelu 🙂 ) Jestli ale kokosový cukr nemáte a nechce se vám za něj utrácet, můžete použít i třtinový.

Ingredience
- 400 g sezónního ovoce (můžete použít i mražené)
- 500 g polotučného měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 20 g vanilkového proteinu (není nutné)
- 20 g vanilkového pudingu (doporučuji Amylon Bio, obsahuje pomletý vanilkový lusk a ne pouze esenci)
- ČL kokosového cukru
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 140 g polohrubé mouky
- 60 g kokosového cukru
- 130 g másla
- 1 ČL kypřícího prášku

Jako první si přichystáme ovoce. Tentokrát jsem použila třešně, pokud jste na tom stejně, tak třešně vypeckujte. To mi připomíná trik, který jsem objevila na instagramu u @dominika.po a s nadšením ho šířím dál. Stačí vám k tomu pouze kovové brčko, které zaboříte do třešně v místě, ke byla šťopka a protlačíte skrz. Pecku tak jednoduše odstraníte a zůstane vám celá třešeň.

A můžeme začít se samotným koláčem. V misce smícháme mouky, kokosový cukr a prášek do pečiva. Přidáme nakrájené máslo a prsty vypracujeme drobivé těsto, které si rozdělíme na dvě části. Zhruba 2/3 těsta nasypeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a zbývající 1/3 zatím dáme bokem.

V druhé míse vyšleháme tvaroh společně s proteinovým a pudinkovým práškem, vejci a lžičkou kokosového cukru. Směs poté vylijeme do formy s těstem a rovnoměrně rozetřeme.

Na tvarohovou směs rozprostřeme třešně, posypeme zbývajícím těstem a dáme péct na 180 stupňů přibližně na hodinku. Až bude koláč zlatavý a střed mírně vypouklý, můžete ho vyndat a nechat vychladnout.


Dobrou chuť!
Budu moc ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jestli jste recept vyzkoušeli, nebo vyzkoušíte a jak vám chutnal. Radost mi udělá i označení na instagramu u fotek vašich kuchařských děl 🙂 Mějte se krásně!
S láskou, N.
Tak ten vypadá luxusně! Určitě vyzkouším, to se teď bude hodit. 🙂
Michaela Blog || Instagram
Děkuji moc a teprve jak chutná, to je pohádka ☺️ Určitě dej vědět, jak se povedl ❤️
Minule jsem dělala rebarborový kynutý.. úplně klasický a mnam! 🙂 Zbožňuji ovocné koláče a dezerty..
Rebarboru miluju! Obzvlášť v kombinaci s jahodami 😊 A jsem na tom úplně stejně, ovocné koláče jsou láska ❤️
Love strawberries 😊 Look so delicious!
lace front fashion wigs
Achjo, mně je tak líto, že nemáme troubu. Hrozně ráda bych něco upekla, ale bohužel :(. Ale ten tvůj vypadá super a hrozně oceňuju, že je zdravější. Nemám ráda přeslazený dezerty :(.
To s tebou soucítím, já bych bez trouby snad nemohla existovat 😀 ale inspirovala jsi mě, že bych mohla vymyslet nějaký fajn nepečený dezert na léto 🙂
Ten vypadá mooc dobře! Akorát jsem u nás ještě nenarazila na volnou třešeň 🙁 😀 Kokosový cukr také ráda používám pro jeho karamelovou chuť. Akorát škoda, že je o trochu méně sladší než klasický cukr 🙂
WantBeFitM
Děkuji moc 🙂 Dá se použít i jiné ovoce, zrovna včera jsem zkoušela variantu s meruňkami a červeným rybízem a mé mamce chutnal mnohem víc než s třešněmi 🙂 takže se nemusíš bát s ovocem improvizovat.